Delsey +45 57 67 14 33
Juliesmindevej 12 | DK-4180 Sorø Danmark
Find din håndbagage taske her

Du ved hvilket flyselskab du rejser med, og du skal finde den rette kabine taske?
DELSEY kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige taske.

Find

Rygsæk

En Rygsæk er en taske, der ved hjælp af et bæresystem af skulderremme, og eventuelt et hoftebærebælte, kan bæres på ryggen og hoften. Rygsække fås i mange størrelser og benyttes i vidt omfang til skoletasker (mindre typer) og til at transportere ejendele under rejser, særligt interrails, og ved udendørs sport, for eksempel vandring. Bæresystemerne på moderne, tekniske Rygsække udvikles ved videnskabelige studier og tests af anatomisk vægtfordeling og bærekomfort. En Rygsæk kan bruges til at bære det meste af det udstyr man har brug for, på en vandre- eller vildmarkslivstur. Den er så at sige ens ”hus”; ens folde-ud hjem.

Der er mange forskellige Rygsæk typer og mærker, kvaliteter og prisniveauer. Rygsække kommer i alle størrelser til alle mulige forskellige formål. Der er lige fra de mindre dagtursrygsække på 10-55 liter, over de lidt større på 40-90, helt op til 135 liters militær- og ekspeditionsrygsække. Når en Rygsæk er beskrevet som for eksempel 70+20 liter, betyder det at toppen – det vil sige låget - kan forskydes og det der kaldes snefanget rumme ekstra 20 liter. 1 liter er et rummål og bliver målt i 10 kubikcentimeter.
De mest almindelig Rygsække er i dag det man kalder ergonomiske eller anatomiske Rygsække. Hvilket vil sige at bæresystemet er indbygget i selve rygpartiet med forskellig polstring til ryg og lænd. Skulderremme og hoftebærebæltet er ligeledes formet ”standartmæssigt” efter den menneskelige anatomi. Her er bærekomfort i højsædet. Alle kendte mærker har deres eget bæresystem, så det er individuelt hvad der fungerer optimalt og hvad der passer ens ryg og hofter bedst. Et mærke tilbyder sågar individuel tilpasning af hoftebærebæltet. Man kan dog stadig få den klassiske pakrammerygsæk, også kaldet en meis, hvor sækken sidder fastspændt udenpå en kraftig aluminiumsramme. Disse fås i dag mest som de største Rygsæktyper fordi den ydre ramme netop er bedst til at bære rigtig tunge og uformelige ting.
De fleste nyere Rygsække kan justeres efter ryglængde og der er specieldesignede til både børn, kvinder og mænd. Børnerygsække er små størrelser der passer til børns ryglængde, ikke blot små voksensække. Kvindemodellerne er som regel lidt kortere i ryggen end modellerne til mænd, har formskårne hoftebærebælte og skulderremme der passer til de kvindelige anatomi – bryst, smallere skuldre og bredere hofter. Kvinderygsække er også som oftest, selvom det er samme model, en smule mindre i literkapasitet end mænds, da kvinder ikke bør bære ligeså meget som mænd, alt efter fysik. Dette er dog relativt da nogle kvinder ikke står tilbage for mænd når det kommer til at bære. Kvinder tager desuden ofte mere med, på grund af hygiejne o.a.

Valg af Rygsæk
Er turen på to-tre dage eller derover skal man nok bruge fra 50 liter og opefter, alt efter hvad der er brug for og hvor meget man har med. En Rygsæks egenvægt er relativ tung, den vejer ofte cirka ¼ af hele oppakningen, og der kan argumenteres for eller imod funktion/bærekomfort kontra letvægt/bærekomfort. Det er noget den enkelte må gøre op med sig selv og lære efterhånden som man får indblik og erfaring og hvad man ønsker at bruge Rygsækken til. Når man skal prøve en Rygsæk i en forretning så bed om en der er pakket, så er det lettere at afgøre hvad der føles rigtigt. De fleste specialforretninger har dette som service nu om dage.

Detaljer
De fleste kvalitetsrygsække er lavet af solide letvægts polyester eller/og nylonprodukter. De mange mærkers forskellige detaljenavne kan virke forvirrende, men det er blot navne for de næsten samme ting. De fleste store Rygsække har, med lynlås, todelt hovedrum. Det nederste rum til sovepose og evt. andre småting der kan presses ind, øverste rum til resten. Nogle af de store har også lynlås ned langs siden så det skulle være lettere at komme til sine ting og pakke dem. Derudover er der et hav af detaljer. Her kan selv små finesser blive virkelig dyre. For øvrigt er Rygsække jo lavet af kraftige materialer så ekstraudstyret får den til at veje væsentligt mere hvilket ikke er uvæsentligt.

Der findes standarddetaljer som:
Toplommer
Kompressionsremme i siderne
Skilommer
Webbing på fronten til påspænding af udstyr.
Eller specialdetaljer som:
Isøkseholdere
Daisy chains – udstyrsholdere
Elastiksnøre på fronten til udstyr
Frontlommer
Netlommer
Drikkesystemlommer
Flaskeholder
Låg/bæltetaske og så videre.
Det kan være praktisk med et Rygsæk regnovertræk da kun få Rygsække er vandtætte men kun vandafvisende. Det forhindrer Rygsækken i at blive gennemblødt og dermed tungere af nedbør. Det kan også bruges som vandfad/sæk, vandsamler, underlag til ting, så man kan holde styr på dem, når man for eksempel laver mad.

Pakning og justering
Trekking med en god kvalitets Rygsæk, som er korrekt justeret og med den rigtige vægtfordeling, kan gøre et trek meget lettere. Som hovedregel skal en pakket Rygsæk ikke overstige mere end 1/3 af bærerens egen kropsvægt, medmindre man har trænet sig godt op fysisk til at kunne bære den. En stor Rygsæk skal bæres med størstedelen af vægten fordelt på hofterne via hoftebærebæltet, sådan at det er hofter, ben og fødder der bærer mest så ikke ryggen bliver overbelastet. En korrekt justeret Rygsæk fordeler cirka 60-70% af vægten på hoften via hoftebærebæltet og resten til ryggen og skuldrene.
Det er en god ide at pakke det øverst eller lettilgængeligt som man hurtigt kan få brug for. Har man dårlig mave og hurtigt må træde af på naturens vegne, nytter det ikke at toiletpapiret ligger nederst i Rygsækken. Er uheldet ude skal førstehjælpsættet være lige ved hånden. Man skal for eksempel heller ikke bruge lejrudstyret før man skal slå lejr. Det er en fordel at pakke ting i plastikposer eller vandtætte nylonposer, så holdes de tørre i regnvejr, gerne forskellige farver så du lettere kan huske hvad der er i. Lægges tingende i de samme poser, samme sted hver gang, hjælper dette med at holde styr på sagerne så man ved hvor alting er, ikke pludselig mangler eller har glemt noget. Efterhånden som man får mere erfaring med at pakke Rygsæk kan man justere efter sit eget personlige behov.

Sådan justeres Rygsækken:


Tag den færdigpakkede Rygsæk på skuldrene. Løs alle stropper.
Stram først hoftebærebæltet. Det skal sidde på hoften sådan at den hviler godt og med rygpolstringen støttende så den følger lænden.
Derefter klikkes brystselen og strammes – nogen bruger ikke brystsele, så dette kan udelades.
Derefter justeres skulderstropperne ved at trække i justeringsstropperne så Rygsækken kommer ind til ryggen.
Øverst på de fleste store nyere modeller sidder en topstrammer på hver skulderrem; strammes de sidder sækken tættere på kroppen og vil derfor give større stabilitet, men er de for stramme vil de overføre vægten for meget til ryggen/skuldrene og ikke til hofterne. Er de for løse vil du mærke at Rygsæk trækker bagover og svinger fra side til side.
På hoftebærebæltet kan der også være et stramningssystem til at trække sækken nærmere kroppen for yderligere stabilitet.
Det øverste af den indvendige ramme skal rage cirka ti cm op over skuldrene. Har man tendens til at blive øm bestemte steder kan man med mellemrum rokere belastningspunkterne ved at omjustere så Rygsækken ikke belaster de samme punkter hele tiden.

Ballancepunkt
Den for mænd normalt mest optimale måde at holde sit balancepunkt på er ved at Rygsækken pakkes med de tungeste ting højt – ca. mellem skulderbladene - og så tæt ind til ryggen som muligt. Det skyldes at mænds tyngdepunkt sidder omkring solar plexus. Nogle kan bedst lide det på andre måder, alt efter hvor deres personlige tyngdepunkt ligger. Kvinders tyngdepunkt ligger ofte ved hofterne, så derfor kan det tunge grej med fordel pakkes lidt lavere. Skal man på ski eller snesko er det bedst at have tyngdepunktet lavt, så står man sikrere i sneen.

Trolley

En trolley er en taske på hjul der passer i bagageboksen på de fleste fly. En trolley er den ideelle taske til weekendturen eller den kort...
» Læs mere om Trolley

Bæltetaske

En bæltetaske rummer en masse gode muligheder når du skal ud og gå tur med din hund.En bæltetaske indeholder på de flest...
» Læs mere om Bæltetaske

Kabinetaske

Delsey Expandream Kabinetaske er en flot ekspanderbar kabinegarderobetaske i gennemført business-serie. Denne kabinetaske er yderst velindrette...
» Læs mere om Kabinetaske

Rejseartikler

Delsey har et stort udvalg i rejseartikler og businessmapper i topkvalitet! Hos Delsey finder du et stort udvalg af de lækreste tasker og rejsea...
» Læs mere om Rejseartikler

PC Taske

Arbejdet fylder meget i vores hverdag og det er en stor del af vores identitet. Vi bruger rigtig meget tid og energi på vores udseende og vores ...
» Læs mere om PC Taske